Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2ο)

(Από την εφημερίδα Αλληλεγγύη, 7 Νοέμβρη 1944)
Σκηνές φρίκης και απίστευτης χιτλερικής θηριωδίας γνώρισε ο αντιφασίστας λαός της μαρτυρικής Πρέβεζας το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη 1944 με τη μαζική και πρωτοφανούς βαρβαρότητας σφαγή που οργάνωσε ένα απ’ τα χιτλερικά αποβράσματα (Δημήτρης Γαλάνης, κρητικός έφεδρος ανθυπολοχαγός, διοικητής τάγματος του ΕΔΕΣ) του φασιστικού ΕΔΕΣ του Ζέρβα – συνεργάτη των ιταλο-γερμανών φασιστών κατακτητών, που οι χρουστσοφικοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ αναγνώρισαν μαζί με τα αστικά κόμματα ως «αντιστασιακό» (πέρα απ΄ τα υπαρκτά ντοκουμέντα συνεργασίας και απ’ τις πολλές καταγγελίες, σε προκήρυξη της κομματικής οργάνωσης Ηπείρου του ΚΚΕ αναφέρεται: «καταγγέλουμε τον Ζέρβα σαν συνεργάτη και όργανο των γερμανών στις Συμμαχικές Κυβερνήσεις και στον Ελληνικό λαό» 11/8/1944).
Ο Δ. Γαλάνης, αυτό το ανθρωπόμορφο χιτλερικό τέρας και αιμοσταγές κτήνος δεν δίστασε να συλλάβει τα νεαρά αμούστακα παιδιά της ΕΠΟΝ του Γυμνασίου, να τα δέσει με καλώδια, να τα βασανίσει απάνθρωπα και να τα δολοφονήσει-σφάξει ομαδικά σαν κατσίκια και να τα πετάξει μισοζώντανα σε λάκκο-ομαδικό τάφο στην Παργινόσκαλα (σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της πόλης).
Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός του φρικτού και αποτρόπαιου εγκλήματος των φασιστών του ΕΔΕΣ της μαζικής σφαγής της Πρέβεζας, που συνολικά υπολογίζονται γύρω στους 125.
Αναδημοσιεύουμε παρακάτω τα ονόματα της «Υποδειγματικής ομάδας της ΕΠΟΝ» και την καταγγελία της περιοχής του Βάλτου.
Υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ
  1. Δημήτρης Κων. Τρουμπάτας (Ηγουμενίτσα), Αρχηγός της ομάδας
  2. Βασίλης Χρ. Τσούκης, (Ωρωπός) καπετάνιος της ομάδας
  3. Δημήτρης Χρ. Πέτρης (Ωρωπός), πολιτικός καθοδηγητής
  4. Δημήτρης Αριστοτ. Καλδάνης, σκοπευτής οπλοπολυβόλου
  5. Θεοχάρης Θεοδ. Γκόγκας (Ωρωπός)
  6. Χαράλαμπος Σπ. Διαμάντης (Ωρωπός)
  7. Γιώργος Δημ. Πανάγος (Καμαρίνα)
  8. Αλέξανδρος Φ. Πεπόνης (Βρυσούλα)
  9. Σιδέρης Αθ. Κύρλας (Ωρωπός)
  10. Θόδωρος Δ. Καββαδίας (Πρέβεζα)
  11. Γιάννης Ζαρονίκας (Πρέβεζα)
  12. Απόστολος Γ. Δρόσος (Ωρωπός)
  13. Νίκος Π. Σαμιώτης
  14. Περικλής Ευ. Αναγνωστόπουλος (Μπαουσούς)
  15. Χριστόφορος Λεόπουλος
  16. Γιώργος Αντύπας
Καταγγελία της περιοχής Βάλτου:
«Η επαρχιακή επιτροπή Ε.Α.Βάλτου,
Η επαρχιακή επιτροπή ΕΑΜ Βάλτου,
Το επαρχιακό Συμβούλιο Αυτοδιοικήσεων Βάλτου,
Το επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ Βάλτου,
Η ένωση συνεταιρισμού Βάλτου,
Ο Σύλλογος κληρικών Βάλτου,
Η Κομμουνιστική οργάνωση Βάλτου
Στην ΚΕ της Εθνικής Αλληλεγγύης, Στιγματίζομε τα πρωτοφανή και απάνθρωπα μέσα που πάρθηκαν απ’ τους φασίστες του ΕΔΕΣ συλλήψεις, φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, εχτελέσεις, δολοφονίες, λεηλασίες, διαρπαγές, εμπρησμούς, εκβιασμούς, ηθικές ταπεινώσεις. Πιάστηκαν στο διάστημα των 10 ημερών πάνω από 750 άτομα τα 600 περίπου άντρες και τα υπόλοιπα γυναίκες. Ο πρόεδρος της λαϊκής επιτροπής Γυμνασιάρχης Κοντός, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μιχ. Ρέντζος βασανίστηκαν φριχτά.
Του πρώτου του έκοψαν τ’ αυτιά, του δεύτερου τούσπασαν το κρανίο με το όπλο. Τον Αρ. Κανέλλο τον βασάνισαν τρυπώντας τον με τα μαχαίρια και κόβοντας κομμάτια κρέας απ’ το σώμα του. Το γιατρό Μαϊδάτση τον μαύρισαν στο ξύλο κι’ ύστερα τον εκτέλεσαν. Ξύλο τυλιγμένο με αγκαθωτό σύρμα έδιναν σ’ όλους. Ακόμα θάφτηκαν άνθρωποι ζωντανοί. Μισοπεθαμένος θάφτηκε ο Σπ. Τραυλός.
Τους 16 επονίτες τους οδήγησαν μισοπεθαμένους, τους έθαψαν μ’ ολίγο χώμα κι’ η αγωνία του θανάτου κράτησε 24 ώρες…»
(Εφ. «Αλληλεγγύη», Όργανο ΚΕ της Εθνικής Αλληλεγγύης, περίοδος Β, χρόνος Α, αριθ.2, 7 Νοέμβρη 1944)
Αναδημοσίευση από το blog της εφημερίδας Ανασύνταξη:

1 σχόλιο:

  1. Ζαχαριάδης Νίκος2 Απριλίου 2023 στις 3:02 μ.μ.

    Η κριτική που έχει δεχθεί το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδος για τις δολοφονίες πολιτών με το πρόσχημα της φασιζουσας ιδεολογίας τους ή χαρακτικής όντας τους ως συνεργάτες των ναζί.. φυσικά με ετυμηγορία λίγο πριν την εκτέλεση...είναι ακριβώς η ίδια με την οποία ασκεί το ίδιο το κόμμα σε δολοφονίες αριστερών που χαρακτηρίσθηκαν ως φίλο Ρώσοι ανθελληνας προδότες κλπ κλπ...το κείμενό που παραθετετε είναι έχει συνταχθεί από κομματικά στελέχη οπότε δεν χρήζει ιδιαίτερης αξιοπιστίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή